En tandlæge er en sundhedsperson, der er specialiseret i diagnosticering, behandling og forebyggelse af sygdomme og tilstande i munden. Tandlæger er også ansvarlige for at fremme mundhygiejne ved at undervise og rådgive patienterne om korrekt mundhygiejne.

De mest almindelige tjenester, som tandlæger tilbyder, omfatter tandrensning, fyldninger, kroner og broer, finér, tandblegning og rodbehandlinger. Tandlæger kan også tilbyde andre tjenester som f.eks. ortodonti (tandbøjler), oral kirurgi og parodontologi (behandling af tandkødssygdomme).

Tandrensning er fjernelse af plak og tandsten fra tænderne. Plaque er en klæbrig film af madrester, bakterier og spyt. Tandsten er plak, der er blevet hård på tænderne. Plaque og tandsten kan forårsage huller (karies) og tandkødssygdomme.

Fyldninger bruges til at reparere tænder, der er blevet beskadiget af huller eller traumer. Den mest almindelige type fyldning er en metalamalgam, som er en blanding af metaller, herunder sølv, tin, kviksølv og kobber. Andre typer fyldninger omfatter kompositfyldninger (tandfarvede fyldninger), guldfyldninger og porcelænsfyldninger (keramiske fyldninger).

Kroner og broer bruges til at genoprette tænder, der er blevet beskadiget af karies eller traumer. Kroner er hætter, der placeres over hele tanden. Broer er falske tænder, der bruges til at udfylde det rum, som manglende tænder efterlader.

Finérs er tynde, specialfremstillede skaller, der limes fast på tændernes forside. Finérs kan være fremstillet af porcelæn eller kompositmateriale. De bruges til at forbedre tændernes udseende og beskytte dem mod yderligere skader.

Tandblegning er en proces, hvor der anvendes blegningsprodukter til at fjerne pletter og misfarvning af tænderne. Tandblegning kan foretages hjemme eller hos tandlægen. Se mere her: https://tpt.dk/.